Jak prát látky, závěsy a záclony?

Jak prát látky a závěsy?

Dekorační látky nabízené na našem e-shopu jsou vyrobené ze 100% polyesteru, ze 100% bavlny, nebo je materiálové složení smíšené.

Látky ze 100% polyesteru se mohou prát ručně, nebo v automatické pračce na 30°C. Slabší dekorační látky doporučujeme prát v pracím pytlíku, aby se nepoškodily. Ždímání doporučujeme na 300 – 400 otáček. Polyesterové závěsy doporučujeme žehlit na střední teplotu. Vždy věnujte pozornost konkrétní doporučené údržbě pro každou látku!

Látky ze 100% bavlny se mohou prát ručně, nebo v automatické pračce na 30 – 60°C. Čím nižší bude teplota praní, tím déle vydrží bavlněné látce barevná stálost. Ždímání doporučujeme na 300 – 400 otáček, aby se vlákna nepolámala a látka šla lépe vyžehlit.

Jak předejít polámání vláken u bavlněných látek? První praní - doporučujeme pouze látku namočit do horké vody a nechat vykapat. Poté už můžete látku prát v pračce.

Bavlněné látky doporučujeme žehlit na střední teplotu. POZOR! Je důležité počítat s tím, že se bavlněná látka při praní srazí. U objednávání metráže je proto důležité koupit látky vždy o 10% více.

Jak prát záclony?

Záclony můžeme prát ručně, nebo v automatické pračce na 30°C. Ideálně pereme záclony v pracím pytlíku, který záclony ochrání před poškozením. Ždímání nastavujeme pouze na 300 otáček, aby se záclony v pračce nepoškodily a příliš nepomačkaly. Pokud nechceme záclonu žehlit, je důležité ji hned po vyprání zpět pověsit na okna, ještě vlhkou - záclona se vyvěsí.

Voály a organzy jsou díky své jemné struktuře a zejména organzy díky svému lesku, více náchylné k mačkavosti. Doporučujeme je žehlit ještě vlhké na střední žehlící teplotu.